Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Ύπνος ή...αυπνίες;

Γιατί ο ύπνος είναι τόσο σημαντικός για μας;




Ο ύπνος είναι η ευκαιρία για το σώμα σου να ξεκουραστεί από την κούραση της ημέρας. Εκτός από αυτό, ο ύπνος είναι κάτι σαν μίνι-διακοπές για τον εγκέφαλο αφού του δίνεται η ευκαιρία να επεξεργαστεί όλες τις πληροφορίες που του έδωσες κατά την διάρκεια της ημέρας, να φυλάξει στη μνήμη τις χρήσιμες και να "πετάξει" τις άχρηστες.



Υπάρχουν 5 στάδια ύπνου από τα οποία περνούμε κάθε νύχτα. Στο...
καθένα από αυτά ο εγκέφαλος εργάζεται με διαφορετικό τρόπο:



Στάδιο 1

Στο στάδιο αυτό ο εγκέφαλος δίνει το μήνυμα στους μυς σου να χαλαρώσουν, λέει στην καρδία να χτυπά με λίγο χαμηλότερο ρυθμό και η θερμοκρασία του σώματος σου πέφτει λίγο.



Στάδιο 2

Λίγο μετά το στάδιο 1 μπαίνεις σε μια φάση ελαφριού ύπνου απ' όπου όμως μπορείς να ξυπνήσεις πολύ εύκολα.



Στάδιο 3

Σ'αυτό το στάδιο βρίσκεσαι σε πιο βαθύ ύπνο. Ο εγκέφαλος σου στέλνει μήνυμα για να χαμηλώσει η πίεση του αίματος σου. Το σώμα σου δεν είναι πια ευαίσθητο στην θερμοκρασία του αέρα και είναι πολύ πιο δύσκολο να σε ξυπνήσει κανείς σ' αυτό το στάδιο.



Στάδιο 4

Τώρα πια είσαι στον πιο βαθύ δυνατό ύπνο. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να σε ξυπνήσει κανείς σ'αυτό το στάδιο, κι αν τα καταφέρει τελικά, θα είσαι συγχυσμένος για λίγα λεπτά. Είναι σ΄αυτό το στάδιο (και στο προηγούμενο) που κάποια άτομα αρχίζουν να υπνοβατούν ή να μιλούν στον ύπνο τους.



REM (Rapid Eye Movement)

Η φάση των γρήγορων κινήσεων των ματιών και των ονείρων. Παρόλο που όλοι οι μυς του σώματος έχουν πάρει την εντολή να χαλαρώσουν, τα μάτια σ'αυτό το στάδιο κινούνται πολύ γρήγορα, μπρος-πίσω, ενόσω είναι κλειστά. Η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα και η αναπνοή δεν είναι πάντα ρυθμική.



Τα όνειρα είναι κάτι ανεξήγητο ακόμη για τους επιστήμονες. Κάποιοι λένε πως με αυτά ο εγκέφαλος επεξεργάζεται τα όσα έζησες κατά την διάρκεια της ημέρας ενώ άλλοι λένε πως μ'αυτά εκφράζονται οι ανησυχίες και τα προβλήματα σου.



Πηγή:http://www.medlook.net/kids/sleep.asp