Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010

Αίρεται το μορατόριουμ για γεωτρήσεις στον Κόλπο του Μεξικού

Ουάσινγκτον


Η Ουάσινγκτον ήρε το μορατόριουμ στις γεωτρήσεις μεγάλου βάθους στον Κόλπο του Μεξικού, έξι μήνες μετά το δυστύχημα στην πλατφόρμα της BP που προκάλεσε τη χειρότερη πετρελαιοκηλίδα στην αμερικανική ιστορία.
Οι πετρελαϊκές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή θα πρέπει στο εξής να εφαρμόζουν αυστηρότερα μέτρα ασφάλειας, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εσωτερικών.


«Αποφασίσαμε ότι είναι πλέον η κατάλληλη στιγμή να άρουμε την απαγόρευση για γεωτρήσεις σε μεγάλο βάθος για όσες εταιρείες μπορούν να περάσουν τον ψηλότερο πήχη που θέσαμε» δήλωσε ο υπουργός Κεν Σαλαζάρ.

Συνολικά 33 γεωτρήσεις σταμάτησαν με την επιβολή του μορατόριουμ, λίγες ημέρες μετά την καταστροφική έκρηξη στην πλατφόρμα DeepWater Horizon στις 20 Απριλίου.

Η περιβαλλοντική τραγωδία που εκτυλίχθηκε τους επόμενους μήνες, μέχρι τις 15 Ιουλίου που σταμάτησε η διαρροή από τον πυθμένα, έδειξε ότι η αντιμετώπιση ατυχημάτων σε τόσο μεγάλο βάθος -1,5 χιλιόμετρα- είναι δύσκολη, χρονοβόρος και δαπανηρή.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση είχε εκτιμήσει ότι το μορατόριουμ οδήγησε στην προσωρινή απώλεια 8.000 έως 12.000 θέσεων εργασίας στον Κόλπο.

Το American Petroleum Institute χαιρέτισε την άρση της απαγόρευσης, προειδοποίησε όμως για «de facto moratorium» λόγω ενδεχόμενων καθυστερήσεων σε νέες αδειοδοτήσεις.

*Αυστηρότερους κανόνες ασφάλειας για τις υπεράκτιες πετρελαϊκές δραστηριότητες σχεδιάζει για το 2011 και η ΕΕ. Όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι πετρελαϊκές εταιρείες θα πρέπει να αποδεικνύουν ότι έχουν τα οικονομικά μέσα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης διαρροής.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press