Παρασκευή 29 Οκτωβρίου 2010

Σαν τη Γή μας.......πολλοί!!

Στο γαλαξία μας πλανήτες στο μέγεθος της Γης υπάρχουν πολλοί 


Ένα στα τέσσερα άστρα σαν τον ήλιο μας, που υπάρχουν στο γαλαξία μας, μπορεί να διαθέτει σε τροχιά γύρω του πλανήτες στο μέγεθος της Γης, πράγμα που αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα να υπάρχουν -και κάποτε να βρεθούν- εξωπλανήτες, οι οποίοι θα φιλοξενούν....



.....ζωή, σύμφωνα με μια νέα μελέτη Αμερικανών αστρονόμων.
Η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα «πλανητική απογραφή», που έγινε από ερευνητές του τμήματος ασατρονομίας του πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Μπέρκλεϊ, με χρηματοδότηση της NASA, υπό τον Άντριου Χάουαρντ, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, το BBC, το «Nature», καθώς και το «Science» (όπου δημοσιεύτηκε η σχετική μελέτη), δείχνει ότι οι μικρότεροι μάλλον (σαν τη Γη) παρά οι μεγαλύτεροι (σαν το Δία) είναι οι πλανήτες που βρίσκονται σε κοντινή τροχιά γύρω από τα άστρα τους.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι περίπου το 1,6% των άστρων έχουν αέριους γίγαντες συνοδούς όπως ο Δίας, το 6,5% διαθέτουν πλανήτες με μεσαίου μεγέθους μάζα (20-30 φορές μεγαλύτερη από τη Γη), παρόμοια με του Ουρανού και του Ποσειδώνα. Ένα 11,8% των άστρων διαθέτουν πλανήτες με μέγεθος τρεις έως δέκα φορές μεγαλύτερο από τη Γη. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι το 23% (σχεδόν ένα στα τέσσερα) των άστρων του γαλαξία μας διαθέτουν γύρω τους ακόμα μικρότερους βραχώδεις πλανήτες, λίγο-πολύ σαν τη Γη.

 http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_29/10/2010_361944