Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2010

Τα σενάρια όλα είναι πιθανά...

 Πρόσφατα γίναμε μάρτυρες ενός γεγονότος της γείτονας χώρας Τουρκίας, που μόνο αδιάφορους δεν μπορεί να μας αφήσει. Δημοσιογράφοι αναφέρουν ότι αποκάλυψαν προβοκατόρικο σχέδιο των στρατηγών του βαθέως κράτους για να ρίξουν τον Ερντογάν από την κυβέρνηση της χώρας. Το σχέδιο με την ονομασία «Βαριά» βασιζότανε στο βομβαρδισμό δύο τζαμιών, στην κατάρριψη ενός μαχητικού ......αεροσκάφους στον εναέριο χώρο του Αιγαίου και στην εισβολή αριθμού στρατευμάτων στην περιοχή του Έβρου     (http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=4557987 ).
Ο λόγος για όλα αυτά προφανής. Η δημιουργία αναταραχής και έντασης στις διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας και η αποσταθεροποίηση του καθεστώτος του Τούρκου πρωθυπουργού και των Ισλαμιστών, ώστε το βαθύ κράτος των Κεμαλικών να πάρει ξανά τα ηνία της εξουσίας ανατρέποντας στις «δύσκολες» ώρες τον μετριοπαθή Ερντογάν.
Μήπως όμως ο λόγος δεν είναι τόσο προφανής όσο θέλουν να πιστεύουμε; Αν πράγματι αυτό ήταν το σχέδιο των Στρατηγών, το οποίο όπως αποκαλύφθηκε σχεδιάζονταν από το 2003, τι τους εμπόδισε να το πραγματοποιήσουν; Να φοβούνται τον πρωθυπουργό της χώρας τους το θεωρούμε απίθανο. Από πολιτικό θράσος έχουμε δει αρκετό οπότε μια τέτοια περίπτωση την αποκλείουμε. Η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας προσπαθεί επί σειρά ετών να φτάσει στην Ευρωπαϊκή Μέκκα. Αυτή η ιστορία δείχνει προς τα έξω το καλό και δημοκρατικό πρόσωπό της  καθώς δημοσίευσε το γεγονός, ήρθε εκ νέου σε ρήξη με τους Στρατηγούς δηλώνοντας πως τέτοιες πρακτικές δεν είναι ικανές να σπιλώσουν το νεοδημιουργηθέν ευρωπαϊκό της προφίλ και έδειξε πως οι κοινοβουλευτικοί θεσμοί της δουλεύουν άψογα.
Δύσκολα όμως θα καταφέρει έστω και με αυτές τις τακτικές να επιτύχει το σκοπό της εάν δεν υλοποιήσει τους στόχους που έχει θέσει η Ε.Ε. Απλά και μόνο ρίχνοντας στάχτη στα μάτια της κοινής γνώμης το μόνο που θα καταφέρει θα είναι να αναλώνεται σε τέτοια σενάρια κατασκοπευτικών ταινιών. 
Ο skyliakos επιφυλάσσεται...