Κυριακή 7 Φεβρουαρίου 2010

Όταν χάνεται το...περιβραχιόνιο του αρχηγού

Ο Τζον Τέρι αποτελεί το πρόσωπο των ημερών στα Μέσα της Αγγλίας, αλλά και στην Ευρώπη. Ο αντίκτυπος που έχει προκαλέσει η αποκάλυψη ότι διατηρούσε σχέση με την Βανέσα Περονσέλ, πρώην μνηστή του συμπαίκτη του στην Εθνική, Γουέιν Μπριζ, είναι τεράστιος, με αποτέλεσμα όλοι να ασχολούνται μαζί του και τελικά να χάσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής Αγγλίας. Η τελική απόφαση λήφθηκε από τον προπονητή του στην Εθνική, Φάμπιο Καπέλο, ενώ το περιστατικό έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, με τις φήμες να εξαπλώνονται… επικίνδυνα. Το γεγονός ότι ο Τέρι ήταν ο αρχηγός της Εθνικής (αλλά και της Τσέλσι, στην οποία έχει συνυπάρξει με τον Μπριζ) δίνει στο θέμα επιπλέον διαστάσεις και φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το ζήτημα των αρχηγών και το προφίλ που πρέπει να διατηρούν. Σας παρουσιάζονται 9 ποδοσφαιριστές και… έναν μπασκετμπολίστα που
 έχασαν το περιβραχιόνιο του αρχηγού για διαφορετικούς λόγους: είτε λόγω κακής απόδοσης, είτε λόγω βίαιης συμπεριφοράς, είτε λόγω… αλκοόλ.


Ζιντεντίν Ζιντάν

Ο τρόπος που ολοκληρώθηκε η καριέρα του ιδιοφυούς Γάλλου μέσου σίγουρα δεν συνάδει με την λαμπρή καριέρα του. Ο Ζιζού στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2006 "σημάδεψε" το ματς με την κουτουλιά που έδωσε στον Μάρκο Ματεράτσι, ο οποίος τον προσέβαλε ψιθυρίζοντάς του κάποια... γαλλικά στο αυτί. Η Γαλλική Ομοσπονδία δεν πρόλαβε να τιμωρήσει τον Ζιντάν, κάτι που κατά πάσα πιθανότητα θα συνέβαινε δεδομένης της σημαντικότητας του ματς και της κόκκινης κάρτας για αντιαθλητική συμπεριφορά, ωστόσο ο Ζιζού προτίμησε κατά κάποιο τρόπο να.. .αυτοτιμωρηθεί, καθώς αποσύρθηκε ο ίδιος τόσο από αρχηγός, όσο και γενικά από ποδοσφαιριστής των Τρικολόρ.



Γουίλιαμ Γκαλάς

Ο Γάλλος αμυντικός της Άρσεναλ έχασε το περιβραχιόνιο το 2008, ωστόσο η αρχηγία του στην ομάδα είχε τεθεί υπό αμφισβήτηση από την προηγούμενη χρονιά. Αιτία ήταν η συμπεριφορά του σε ένα ματς με την Μπέρμινγχαμ, όπου oι Μπλε κέρδισαν πέναλτι στο τελευταίο λεπτό. Ο Μακ Φάντεν ανέλαβε την εκτέλεση και ο Γκαλάς ξαλλος από το γεγονός, κλώτσησε μια διαφημιστική πινακίδα στην άλλη πλευρά του γηπέδου. Αφορμή για να αποφασίσει ο Βενγκέρ την αντικατάσταση του στην αρχηγία αποτέλεσε μια δημόσια τοποθέτηση του, με την οποία αμφισβήτησε την γενναιότητα των παικτών του ενώ κατηγόρησε κάποιον από την ομάδα (σύμφωνα με δημοσιεύματα τον Ρόμπιν Φαν Πέρσι) ότι υποσκάπτει το ηθικό της ομάδας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Γκαλάς είχε πάρει το περιβραχιόνιο από τον Ζιλμπέρτο Σίλβα.



Λάμπρος Χούτος

Ο Χούτος, έπειτα από μία... περιπλάνηση σε διάφορες Ευρωπαϊκές ομάδες, επέστρεψε το δεύτερο μισό της περιόδου 2007-08 στην Ελλάδα για λογαριασμού του Πανιωνίου δείχνοντας... αναγεννημένος. Σημείωσε 10 γκολ σε 14 αγώνες και συνέβαλε στην απόκτηση του Αλβάρο Ρεκόμπα, με τον οποία διατηρούσαν φιλική σχέση. Την επόμενη χρονιά του δόθηκε το περιβραχιόνιο, ωστόσο γρήγορα απογοήτευσε τους ανθρώπους των κυανέρυθρων, λόγω των προβλημάτων στις σχέσεις με τον Εβαν Λίνεν. Το περιβραχιόνιο αφαιρέθηκε από τον Χούτο, ο οποίος τιμωρήθηκε από τη διοίκηση, ενώ τον Φεβρουάριο παραχωρήθηκε στον ΠΑΟΚ.


Αντρεϊ Αρσάβιν

Ο Αρσάβιν έγινε γνωστός από την εκπληκτική ομάδα της Ζενίτ, η οποία έφτασε μέχρι την κατάκτηση του Κυπέλλου UEFA το 2008. Παράλληλα, έλαμψε το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς με τη φανέλα της Ρωσίας και πλέον συνεχίζει την καριέρα του στην Premier League με την Αρσεναλ. Πριν όμως, είχε... φροντίσει να χάσει το περιβραχιόνιο του αρχηγού λόγω ενός σκανδάλου. Πριν από ένα σημαντικό μας με την Σπαρτάκ Μόσχας, ο Αρσάβιν έφυγες το βράδυ από το ξενοδοχείο με κάποιους ακόμα παίκτες προκειμένου να... το ρίξει έξω. Η Ζενίτ ηττήθηκε, η έξοδος μαθεύτηκε και ο Αρσάβιν όχι μόνο έχασε το περιβραχιόνιο, αλλά υποβιβάστηκε στην δεύτερη ομάδα! Τελικά, επέστρεψε και σύμφωνα με τις κακές γλώσσες αυτό συνέβη χάρη στην παρέμβαση της "Gazprom" και του κόμματος "Ενωμένη Ρωσία".


Γιάννης Αμανατίδης

Αρκετές φορές οι συνεχιζόμενοι τραυματισμοί ή η συνακόλουθη κακή απόδοση μπορεί να συντελέσει στην αφαίρεση της αρχηγίας. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Γιάννη Αμανατίδη. Ο διεθνής επιθετικός έχασε το περιβραχιόνιο της Άιντραχτ Φρανκφούρτης, καθώς ο Μίκαελ Σκίμπε προτίμησε τον Κρίστοφ Σπίχερ, αιτιολογώντας πως λογικά θα παίζει σε περισσότερα ματς από ότι ο Αμανατίδης. Ο Έλληνας παίκτης πάντως ήταν ιδιαίτερα απογοητευμένος, ενώ σύμφωνα με κάποια δημοσιεύματα είχε σκεφτεί μέχρι και να αποχωρήσει. "Είναι μία μεγάλη απογοήτευση για μένα, αλλά οφείλω να την αποδεχτώ. Δεν μπορώ να καταλάβω πως υπολογίζεται η αξία ενός παίκτη που αγωνίζεται τέσσερα χρόνια σε μία ομάδα, τα δύο εξ αυτών ως αρχηγός", είχε πει χαρακτηριστικά.





Αντώνης Νικοπολίδης

Μετά την αποχώρηση του Θοδωρή Ζαγοράκη από την ενεργό δράση, ο γκολκλίπερ του Ολυμπιακού πήρε το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Εθνικής Ελλάδας, ωστόσο στη συνέχεια το έχασε από τον Αγγελο Μπασινά. Ο λόγος ήταν μια κακή περίοδος που διένυσε στην καριέρα του μετά τη συντριβή με 4-1 από την Τουρκία τον Μάρτιο του 2007 για την προκριματική φάση του Euro 2008. Παρόλα αυτά, ο Νικοπολίδης ξανακέρδισε την θέση του βασικού πορτιέρο του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος σύντομα, μέχρι να αποφασίσει ο ίδιος ότι αποσύρεται προκειμένου να αφοσιωθεί στον Ολυμπιακό.


Μπάρι Φέργκιουσον

Η συμπεριφορά του σκωτσέζου μέσου με την Εθνική της χώρας του στάθηκε η αιτία για να δει την πόρτα της εξόδου από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και να του αφαιρεθεί το περιβραχιόνιο του αρχηγού από την Ρέιντζερς. Ο Φέργκιουσον, μαζί με τον Αλαν ΜακΓκρέγκορ έμειναν εκτός 11αδας για το ματς της χώρας τους με την Ισλανδία τον Φεβρουάριο του 2009, λόγω του ότι μετά την ήττα της Σκωτίας από την Ολλανδία για τα προκριματικά του Μουντιάλ είχαν... πνίξει τον πόνο τους στο αλκοόλ. Επιπλέον, όσο έμειναν "καθηλωμένοι στον πάγκο κατά τη διάρκεια του ματς με την Ισλανδία σχημάτισαν με τα δάχτυλά τους το γράμμα "V", όπου στη Βρετανία θεωρείται άσεμνη χειρονομία. Το γεγονός; αυτό έκανε έξαλλους τους ανθρώπους της Ρέιντζερς και το περιβραχιόνιο της ομάδας πήγε στον Ντέιβιντ Γουέιρ.

Σάμι Χίπια

Ο μεγάλος αρχηγός της Λίβερπουλ δέχτηκε χωρίς να αντιδράσει την απόφαση του Ζεράρ Ουγιέ για αντικατάστασή του στην αρχηγία των Ρεντς. Ο έμπειρος αμυντικός κατανόησε την απόφαση του προπονητή του να δώσει το χρίσμα στον Στίβεν Τζέραρντ, ο οποίος τότε ήταν 23 χρονών .Όπως, αποδεικνύεται, ο ρόλος ταιριάζει γάντι στον Άγγλο μέσο, ο οποίος είναι τα τελευταία χρόνια ο φυσικός ηγέτης της ομάδας. Το κενό πάντως του Χίπια στο κέντρο της άμυνας αποδείχθηκε δυσαναπλήρωτο για την Λίβερπουλ.





Μιχάλης Κασάπης

Η ΑΕΚ ποτέ δεν προσπάθησε να του πάρει το περιβραχιόνιο του αρχηγού, ωστόσο ήταν δεδομένο ότι έπειτα από την εξοντωτική τιμωρία των 24 αγωνιστικών στις 15/11/1999, επειδή προσπάθησε να κλωτσήσει τον διαιτητή Δημητρόπουλο, έπρεπε να αντικατασταθεί. Η ποινή του Κασάπη διπλασιάστηκε ακριβώς επειδή ήταν αρχηγός και κατά τη διάρκεια της ποινής του είχε κυκλοφορήσει έντονη φημολογία ότι θα πάρει μεταγραφή για ομάδα του εξωτερικού, προκειμένου να μην κινδυνέψει η καριέρα του. Παρόλα αυτά ο παίκτης δεν πωλήθηκε και επέστρεψε στην Ένωση.





Στίβεν Τζάκσον

Κλείνουμε με έναν NBAer. Ένας από τους ρόλους των αρχηγών στα ομαδικά σπορ είναι να προσφέρουν σωστή καθοδήγηση στους νεότερους και να αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση. Κάτι που σίγουρα δεν έκανε ο άσος του ΝΒΑ, Στίβεν Τζάκσον στους Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς. Ο νυν παίκτης των Σάρλοτ Μπόμκατς είχε δηλώσει δημοσίως ότι "το να είσαι αρχηγός είναι υπερεκτιμημένο", τονίζοντας ότι δεν τον ενδιαφέρει να αποτελεί πρότυπο για τους νεότερους παίκτες. "Τα πράγματα πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο, με χρέωναν για τα πάντα. Μου επέβαλλαν πρόστιμο στην προετοιμασία, κάτι που είναι πραγματικά γελοίο", είχε πει στη συνέχεια, θεωρώντας ότι αναμόρφωσε τους Γουόριορς, καθώς τους βοήθησε στην πρώτη του χρονιά να μπουν στα πλέι οφ έπειτα από 16 ολόκληρα χρόνια. "Είναι ο ηγέτης μας, όποιον κι αν ρωτήσετε θα σας πει ότι είναι η καρδιά και η ψυχή αυτής της ομάδας", είχε πει για αυτόν ο Μπαρόν Ντέιβις, ωστόσο η εμπιστοσύνη των συμπαικτών του δεν ήταν αρκετή για να κρατήσει το περιβραχιόνιο.


http://www.newstime.gr/