Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Βολιώτισσα στο Ευρωκοινοβούλιο της νέας γενιάς!


Η φωνή της Ελλάδος αλλά και της Μαγνησίας θα ακουστεί στην περιφερειακή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νέων στο Γκρατς της Αυστρίας μέσω της Βολιώτισσας μαθήτριας Ίριδας Καρασμάνογλου, η οποία είναι η μοναδική από τη Μαγνησία που...
 θα βρεθεί εκεί και θα συνεργαστεί με τους νέους της Ευρώπης για ένα καλύτερο μέλλον.
Η Ίρις Καρασμάνογλου, μαθήτρια της Γ’ τάξης του 6ου Λυκείου Βόλου, θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίων Νέων Ελλάδος στην Συνδιάσκεψη του Γκρατς, που οργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, όπου και θα αναλυθούν θέματα που αφορούν τη Φύση και την Επιστήμη, αλλά και ειδικά θέματα που έχουν σχέση με τον τουρισμό και τις μεταφορές.Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων δίνει την ευκαιρία σε μαθητές απ’ όλη την Ευρώπη να εκφράσουν τις απόψεις τους για διάφορα θέματα και να βγουν συμπεράσματα για κρίσιμα ζητήματα, όπως της Κλιματικής Αλλαγής, των Επιστημών, της Φύσης κ.α.
Η Βολιώτισσα μαθήτρια, η οποία είναι η μοναδική εκπρόσωπος από τη Μαγνησία, μαζί με άλλους συμμαθητές της από άλλες πόλεις της Ελλάδας θα προβάλουν μέσω έρευνας ζητήματα που τους έχουν ανατεθεί, προσπαθώντας να προτείνουν λύσεις.Η ίδια, μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ για την συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Νέων, επεσήμανε πως η διαδρομή της ξεκίνησε πέρυσι, ωστόσο όμως δεν κατάφερε με τη συμμετοχή της να προκριθεί στα συνέδρια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Ελλάδας.
Φέτος όμως το όνειρό της έγινε πραγματικότητα και μίλησε αρχικά στο Συνέδριο Νέων της Θεσσαλονίκης που είχε ως θέμα «Πώς μπορούν οι πολίτες της Ευρώπης να προστατευθούν από μία πιθανή χημική, βιολογική, ραδιολογική και πυρηνική επίθεση».
Μετά από την επιτυχημένη της ομιλία η Ίρις κατάφερε να προκριθεί και να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα Συνέδρια που διεξάγονται στην Ευρώπη στα οποία συμμετέχουν νέοι από όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Από τις 11 έως τις 15 Φεβρουαρίου θα διεξαχθεί το Συνέδριο. Εκεί, αφού παρουσιάσουμε τις έρευνές μας, θα γίνει ένα debate μεταξύ των υπολοίπων, όπου μέσα από τον διάλογο θα βγουν τα ανάλογα πορίσματα. Μπορούμε να βρούμε μία κοινή συμβατή λύση και θα μπορεί να εφαρμοστεί. Τα πορίσματα πατάνε στην πραγματικότητα. Πιστεύουμε ότι θα τα λάβουν υπόψη τους οι διοικούντες, γιατί οι νέοι έχουν φωνή και πρέπει να βγουν μπροστά», σημείωσε η Ίρις.
Αναφορικά με τη δράση των νέων και την ενασχόλησή τους με τα προβλήματα της κοινωνίας, η Ίρις επεσήμανε: «Οι νέοι θα πρέπει να ενδιαφέρονται και να κοιτούν την αλήθεια των πραγμάτων κι όχι την επιφάνεια. Στις μέρες μας η επιφάνεια περνάει πολύ. Από κει πέρα είναι στη θέληση του καθενός και ο καθένας πιστεύω ότι μπορεί να ανταπεξέλθει στην πραγματικότητα, γιατί τα πράγματα δεν είναι τόσο δύσκολα όσο θέλουν να μας τα παρουσιάσουν.Οι νέοι πρέπει να έχουν φωνή, γιατί οι ιδέες τους είναι πολύ καλύτερες από αυτών που κυβερνούν».
Η Βολιώτισσα όμως μαθήτρια δέχτηκε -όπως σημείωσε- τον «χλευασμό» αρχικά των συμμαθητών της γι’ αυτή της την ενασχόληση. Παρ’ όλα αυτά η ίδια, θέλοντας να είναι ένα χρήσιμο μέλος της κοινωνίας, δεν δίστασε ούτε στιγμή παρ’ όλο που το πρόγραμμά της είναι πιεσμένο εξαιτίας και των πανελλαδικών εξετάσεων.
Στο μεταξύ ο Δήμος Βόλου και ειδικότερα η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας κ. Κερασία Μπαρτζιώκα, όταν ενημερώθηκε για τη διάκριση της Βολιώτισσας μαθήτριας, πρότεινε να της καλύψει ο Δήμος τα έξοδα μεταφοράς της, καθώς η Ίρις μπορεί να γίνει πρέσβειρα του Βόλου και της Μαγνησίας γενικότερα.«Θέλουμε ως Δήμος Βόλου να συγχαρούμε την Ίριδα και να της ευχηθούμε καλή επιτυχία. Είμαστε υπερήφανοι που θα εκπροσωπήσει την πόλη μας και θα ακουστεί η φωνή των νέων σε ολόκληρη την Ευρώπη. Στεκόμαστε πάντα κοντά στη νεολαία και δείχνουμε πάντα την ευαισθησία μας στα θέματα της παιδείας», επεσήμανε η κ. Μπατζιώκα.
Μπράβο πατρίδα!

http://www.taxydromos.gr/