Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

Ημέρα μνήμης σήμερα για τους 21 ανθρώπους της Θύρας 7-διαβάστε το αφιέρωμα

29 χρόνια συμπληρώνονται από την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Ολυμπιακού, αλλά και του ελληνικού ποδοσφαίρου. 8 Φεβρουαρίου του 1981, λίγο πριν τις 5 το απόγευμα, όταν οι φίλοι του Ολυμπιακού πανηγυρίζουν έξαλλα τη μεγάλη νίκη στο ντέρμπι με την ΑΕΚ (6-0) με χατ-τρικ του Μάικ Γαλάκου και γκολ των Βαγέλλη Κουσουλάκη, Κώστα Ορφανού και Νίκου Βαμβακούλα.

Πριν από τη λήξη του αγώνα, πολλοί από τους οπαδούς του Ολυμπιακού που βρίσκονταν στη Θύρα 7, έτρεξαν να βγουν έξω, προκειμένου να πάνε στη Θύρα 1. Η ώρα ήταν 16:58 και το παιχνίδι ήθελε δύο λεπτά για να τελειώσει.
Κάποιος από τους φιλάθλους που έτρεχαν γλίστρησε στα σκαλοπάτια που οδηγούν στην έξοδο και το κακό δεν άργησε να γίνει. Η μοιραία πόρτα ήταν κλειστή, ή κατά άλλους μισάνοιχτη. Δεκάδες άτομα ποδοπατήθηκαν, πέφτοντας το ένα πάνω στο άλλο, καθώς από πίσω, έρχονταν ανυποψίαστα άτομα. Τα σκαλοπάτια της Θύρας 7 μέσα σε δευτερόλεπτα γέμισαν αίματα.
Ο τραγικός απολογισμός; 21 νεκροί και δεκάδες τραυματίες. 29 χρόνια μετά από εκείνη την αποφράδα μέρα αλλά κανείς δεν ξεχνάει. Και φυσικά η οικογένεια του Ολυμπιακού κάθε χρόνο αποτίει φόρο τιμής στους νεκρούς της.
Έτσι και σήμερα, σύσσωμη η οικογένεια του Ολυμπιακού, σε κλίμα συγκίνησης και παρουσία πλήθους κόσμου, παραβρέθηκε στο ετήσιο μνημόσυνο για τα θύματα της θύρας 7, που πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του «Γ. Καραϊσκάκης».
Οι Σωκράτης Κόκκαλης, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, Γιάννης Συγγελίδης, καθώς και πλήθος παραγόντων του Ολυμπιακού, βουλευτές, παλαίμαχοι και τοπικοί παράγοντες βρέθηκαν στον χώρο, 29 χρόνια μετά την τραγωδία στο ντέρμπι εναντίον της ΑΕΚ.

Σύσσωμο το ποδοσφαιρικό τμήμα του Ολυμπιακού, έδωσε το παρών, με επικεφαλής των προπονητή του συλλόγου, Μπόζινταρ Μπάντοβιτς, αλλά και τα τμήματα μπάσκετ, πόλο, βόλεϊ κ.α. με τα τεχνικά τιμ και όλα τα μέλη της οικογένειας του Ολυμπιακού παρόντες.

Αφού ολοκληρώθηκε η ακολουθία, αναγνώστηκαν τα ονόματα των 21 θυμάτων με το συγκεντρωμένο πλήθος να φωνάζει «παρών» έπειτα από το καθένα ξεχωριστά και στη συνέχεια ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των θυμάτων, και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή από τους παρευρισκόμενους.
Σήμερα ένας από τους οδηγούς ταξί που μετέφεραν στο νοσοκομείο οπαδούς του Ολυμπιακού μετά την τραγωδία, παρέδωσε μία σημαία του συλλόγου με το αίμα ενός από τα θύματα του τραγικού συμβάντος.
«Αδέρφια ζείτε… »
Όλοι οι παρευρισκόμενοι φώναξαν δυνατά, για μία ακόμα φορά, το σύνθημα «αδέρφια ζείτε, εσείς μας οδηγείτε», ως ελάχιστος φόρος τιμής στη μνήμη των 21 νεκρών οπαδών.

Ως μέλος της διοίκησης του ΠΑΕ Ολυμπιακός το 1981, η Λόλα Νταϊφά πήρε το λόγο, λέγοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ήρθαν εδώ που μετά από 29 χρόνια τιμούν τη μνήμη των νεκρών. Μία μέρα με μεγάλες αντιφάσεις για τον Ολυμπιακό. Ο Ολυμπιακός είναι η λατρεμένη μας ομάδα και τη στηρίζουμε πάντα. Οι χαρές είναι πιο μεγάλες όταν έρχονται μετά τα δύσκολα.
Έχουμε όλοι υποχρέωση απέναντι σε αυτά τα αδικοχαμένα παιδιά. Να στηρίζουμε δυνατά την ομάδα για την οποία θυσιάστηκαν. Οφείλουμε να δείχνουμε στους γονείς τους την αγάπη μας. Η παρουσία μας στην ημέρα της μνήμης, είναι μία μικρή μόνο απόδειξη».

Οι 21 άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους:



Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)

Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)

Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)

Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)

Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)

Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)

Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)

Νίκος Φίλος (19 ετών)

Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)

Βασίλης Μάχας (20 ετών)

Ευστράτιος Λούπος (20 ετών)

Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)

Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)

Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)

Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)

Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)

Κώστας Μπίλας (28 ετών)

Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)

Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)

Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)

Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών).

http://www.sportime.gr/