Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

Ο διάδοχος του Yuri Geller: μια άποψη


   Τελείωσε το Σάββατο που μας πέρασε το πολυσυζητημένο show του Antenna, όπου οι mentalist προσπάθησαν να "μαγέψουν" τόσο τους καλεσμένους, όσο και τους τηλεθεατές με τις ικανότητές τους.
    Τελικός νικητής αναδείχθηκε ο Zakris, o οποίος χρίσθηκε ο διάδοχος του Yuri Geller. Από την αρχή είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον του κοινού με το κόλπο με τις κρεμάλες, τόσο για το τρομαχτικό της ιστορίας, όσο και για τις συζητήσεις που ακολούθησαν σχετικά με το κατά πόσο ήταν συνεννοημένος με τους καλεσμένους (Μελέτη, Καραμανλή) για το νούμερο. Μέσα σε όλα, σε κάθε show ο Yuri αναλάμβανε να κάνει ένα "πείραμα" προτρέποντας...
...τους τηλεθεατές να συμμετάσχουν από το σπίτι. Έτσι με τη βοήθεια του Yuri Geller, υποτίθεται ότι θα λυγίζαμε και μεις κουτάλια, θα κάναμε χαλασμένα ρολόγια να φτιαχτούν, πατάτες να φυτρώσουν κλπ κλπ.

    Πολλοί γκρίνιαξαν, λέγοντας "Μας περνάει για χαζούς" και διάφορα σχετικά. Δε χρειάζεται να εξάπτεστε! Όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι τίποτα άλλο από ένα show. Κανείς από τους "mentalists", ούτε καν ο ίδιος ο Yuri Geller, δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δύναμη. Είναι όλοι τους performers, ηθοποιοί. Αυτό είναι το βασικό τους χαρακτηριστικό. Τα κόλπα είναι έτοιμα και γνωστά σε όποιον έχει ψαχτεί και είναι διατεθειμένος να πληρώσει για να τα μάθει. Άλλωστε στον κόσμο των "μάγων" η μυστικότητα πολλών κόλπων εξασφαλίζεται από την ακριβή τους τιμή και από τον άγραφο νόμο των "μάγων" ότι δεν αποκαλύπτουν τα κόλπα τους. Σίγουρα όχι σε μη μάγους, αλλά και πολύ περιορισμένα εντός του κύκλου τους. Μην ξεχνάμε ότι και ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος και ένα καλό μαγικό κόλπο που δε γνωρίζει κανείς άλλος μπορεί να σε κάνει διάσημο.
    Για να γυρίσουμε λοιπόν στο θέμα μας, μην τρελένεστε. Κανείς δε σας περνάει για χαζούς. Όλα είναι μέρος ενός καλοστημένου show. Μιας παράστασης που σκοπό έχει να μας εντυπωσιάσει και να μας κάνει να περάσουμε καλά, ρωτώντας τον εαυτό μας "Μα πως το έκανε;". Ανάμεσα σε αυτά, ας δεχτούμε και το πεντάλεπτο του Yuri Geller, μιας και αυτά που λέει δεν είναι καν κόλπα, δε γίνονται. Απλά έχοντας δημιουργήσει ένα hype γύρω από το όνομα του, προσπαθεί να το παίξει κάποιος. Φυσικά και ο ίδιος ξέρει ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη δύναμη. Απλά είναι η δουλειά του και πρέπει να διατηρήσει αυτό το hype, έστω και με ψεύτικα -κατά πολλούς- τηλεφωνήματα στην εκπομπή τηλεθεατών οι οποίοι κατάφεραν να λυγίσουν κουτάλια, να φτιάξουν ρολόγια κλπ.