Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

opengov.gr : Πόσο open είναι τελικά;


Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του ΠΑΣΟΚ προσωπικά, έχοντας εντρυφήσει στις νέες τεχνολογίες είχε εκφράσει εξ αρχής την πρόθεση του να αξιοποιήσει τις νέες τεχνολογίες προς την κατεύθυνση ενός είδους ανοιχτής διακυβέρνησης. Το αποτέλεσμα των προθέσεών του είναι το γνωστό πλέον www.opengov.gr, όπου αναρτώνται τα προς ψήφιση νομοσχέδια και ο καθένας μπορεί...
...να σχολιάσει τα διάφορα άρθρα ή την ουσία των νομοσχεδίων.

Ιδιαίτερη έκταση έχει πάρει το όλο ζήτημα τις τελευταίες μέρες, μετά την ανάρτηση του νομοσχεδίου σχετικά με την παραχώρηση ιθαγένειας και πολιτικών δικαιωμάτων στους μετανάστες. Από ότι φαίνεται η συντριπτική πλειοψηφεία των σχολίων είναι κατά του νομοσχεδίου, με κάποια (λιγότερα σε αριθμό) να τάσσονται υπέρ του.

Οι εφημερίδες αρχίσανε να κάνουνε λόγο για "ηλεκτρονικό πόλεμο" και "οργανωμένο σχέδιο" ακροδεξιών οργανώσεων και εθνικιστικών κύκλων. Η αλήθεια είναι ότι τα σχόλια μάλλον αντικατοπτρίζουν αυτό που πιστεύει η κοινωνία (ίσως και σε μικρότερο βαθμό αν λάβουμε υπόψη μας ότι το internet χρησιμοποιούν οι νεότερες ηλικίες και επομένως οι έχουσες πιο προοδευτικές -με ή χωρίς εισαγωγικά- απόψεις). Ούτε έχει γεμίσει η ελλάδα ακροδεξιούς, ούτε υπάρχει κάποιο μυστικό σχέδιο για κατακλυσμό σχολίων στο opengov.

Αντίθετα, πολλοί έχουν κατηγορήσει το opengov για λογοκρισία. Όλα τα σχόλια υπόκεινται σε έλεγχο προ της δημοσίευσής τους, αλλά σύμφωνα με τους όρους, αναρτώνται αν δεν είναι υβριστικά, αλλά απλά εκφράζουν την άποψη του συγγραφέα. Κάτι τέτοιο δε φαίνεται να συμβαίνει, μιας και πληθαίνουν συνεχώς οι καταγγελίες για "κόψιμο" μηνυμάτων απλά επειδή τάσσονταν κατά του νομοσχεδίού και προφανώς η κυβέρνηση μέσω των "λογοκριτών" της προτιμά (αφού δε μπορεί εξόφθαλμα να κόψει περισσότερα) να υπάρχουν 1000 αρνητικά σχόλια επί του νομοσχεδίου, παρά 2000.

Προσωπική εμπειρία έχουμε και ως blog, μετά την αποστολή δυο μηνυμάτων μας τα οποία το μόνο που έκαναν ήταν να δηλώνουν πως το νομοσχέδιο δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση και πως, όπως κια να 'χει, η απόφαση ανήκει στο λαό, μέσω δημοψηφίσματος. Μέχρι και σήμερα δεν έχουν δημοσιευθεί, ενώ εκκρεμμεί και τρίτη αποστολή μας.

Να δούμε...