Εδώ και καιρό έχει κάνει την εμφάνιση του το νέο λειτουργικό Android της Google για τα κινητά τηλέφωνα νέας γενιάς. Το Android βασίζεται στον πυρήνα του Linux, του γνωστού open source λειτουργικού, και όπως θα περίμενε κανείς είναι και το ίδιο ανοιχτού κώδικα και διανέμεται κάτω από το Apache licence. Αισίως το Android έχει φτάσει στην έκδοση 2.0 (με το πρώτο minor update 2.0.1), την επονομαζόμενη και "Eclair" (οι διάφορες εκδόσεις έχουν ονόματα γλυκών, όπως cupcake και donut!), αν και μέχρι στιγμής...
...σύμφωνα με τα στατιστικά το 54.2% των συσκευών είναι εφοδιασμένα με την έκδοση 1.6 (Donut).
Χωρίς να μπαίνουμε σε ιδιαίτερες τεχνικές λεπτομέρειες, το Android προσφέρει όλες τις απαραίτητες λειτουργίες ενός κινητού τηλεφώνου, συν λειτουργίες που θα παρέπεμπαν σε ένα μικρό φορητό υπολογιστή.
Το Android φιλοδοξεί να αντικαταστήσει μακροπρόθεσμα τα Windows Mobile, ενώ κοντράρει στα ίσα το iPhone, προσφέροντας τα ίδια και ίσως πολλά περισσότερα στο άμεσο μέλλον, αν αναλογιστεί κανείς και το open source χαρακτηριστικό του και το μεράκι των φίλων αυτής της φιλοσοφίας παγκοσμίως. Η Google, στα πρότυπα του iPhone Store, έχει δημιουργήσει την αντίστοιχη πλατφόρμα για εφαρμογές Android, το Android Market, όπου βρίσκονται συγκεντρωμένες όλες οι εφαρμογές που έχουν δημιουργηθεί από τη Google, άλλες εταιρείες λογισμικού και από απλούς χρήστες. Από εκεί ο καθένας μπορεί να τις κατεβάσει και εγκαταστήσει στο κινητό του, χωρίς τη μεσολάβηση ηλεκτρονινκού υπολογιστή. Στα τέλη του περασμένου χρόνου, ο αριθμός των διαθέσιμων εφαρμογών υπολογίζεται στις 20000.
Θα τα καταφέρει άραγε το λειτουργικό της Google να κατακτήσει αν όχι το μεγαλύτερο, τουλάχιστον ένα σεβαστό μερίδιο της αγοράς; Αν κρίνουμε από τη μέχρι στιγμής πορεία του και την υποδοχή που του έχουν επιφυλάξει οι fans της open source κοινότητας, μάλλον θα τα καταφέρει. Μετά μάλιστα και την προώθηση όλο και περισσότερων συσκευών που το φέρουν, όπως της HTC που αποτελέι μάλλον τη ναυαρχίδα στις εταιρείες παραγωγής smartphones, δε θα αργήσει η στιγμή που το Android θα αποτελέσει ένα ακόμη προϊόν της Google που θα έχει γίνει καθεστώς στην καθημερινότητά μας.
Καλό ή κακό; Ο χρόνος θα δείξει..