Παρασκευή 12 Νοεμβρίου 2010

Το Ιπποφαές δίνει ζωή..

Το Ιπποφαές είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος, από τον οποίο τα άλογα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έτρωγαν τα φύλλα και τους καρπούς και καθώς ήταν πληγωμένα, έπαιρναν ξανά δύναμη και ζωντάνευαν.

Η λέξη ιπποφαές προέρχεται από το ίππος=άλογο και φαός=φως (φωτεινό άλογο).

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, το ιπποφαές περιέχει.....


......90 πολύτιμες ουσίες οι περισσότερες από τις οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να δρουν και προληπτικά κατά της γήρα-νσης και κατά των καρδιαγγειακών παθήσεων.
Περιέχει βιταμίνη C σε μεγάλη περιεκτικότητα, πολύ περισσότερη από πολλά άλλα φρούτα όπως φράουλα, πορτοκάλι, κτλ. Επίσης περιέχει βιταμίνη E και βιταμίνες A, B, D και K, καθώς και πολλά μεταλλικά στοιχεία όπως ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο, χαλκό, κάλιο, σελήνιο και ψευδάργυρο. Επίσης είναι πλούσιο σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, όπως Ω-3 (λινολενικό οξύ),  Ω-6 (λινελαϊκό οξύ), Ω-7 (παλμιτελαϊκό οξύ) και Ω-9 (ελαϊκό οξύ).
Εκτός από βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία περιέχει και τις ουσίες β-σιτοστερόλης και φλαβονοειδής ουσίες. Η ουσία β-σιτοστερόλη έχει αποδειχτεί ότι μειώνει τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, ενώ οι φλαβονοειδής ουσίες έχουν αντιοξειδωτικές ιδιότητες.

Τα οφέλη στον ανθρώπινο οργανισμό
Είναι ένα ισχυρό τονωτικό που δίνει ενέργεια στον ανθρώπινο οργα-νισμό. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα λόγω των πολλών βιτα-μινών που περιέχει και θωρακίζει τον οργανισμό απέναντι στους ιούς. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, δημιουργεί ευεξία και μειώνει το άγχος. Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερπλασίας του προστάτη, των παθήσεων στο συκώτι και στα γαστρεντερικά προβλήματα. Μειώνει την κακή χοληστερίνη στο αίμα, προστατεύει τα αγγεία και μειώνει τους κινδύνους καρδιαγγειακών προβλημάτων. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων όπως ακμή, έκζεμα, έγκαυμα, κτλ.

Πως το χρησιμοποιούμε
Το ιπποφαές μπορεί να χρησιμοποιηθεί είτε σαν αφέψημα, είτε σαν έγχυμα. Μπορούμε να πίνουμε αφέψημα ή έγχυμα 2 έως 3 φορές την ημέρα. Αν θέλουμε να φτιάξουμε αφέψημα βάζουμε μια κούπα νερό σε ένα μικρό μπρίκι και ρίχνουμε 1 κουταλάκι του γλυκού ιπποφαές. Το αφήνουμε να βράσει το πολύ 5 λεπτά και μετά το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και το πίνουμε.
Αν θέλουμε να φτιάξουμε έγχυμα βάζουμε μια κούπα νερό στο μπρίκι και μόλις βράσει το νερό κατεβάζουμε το μπρίκι από την φωτιά και προσθέτουμε μέσα στο καυτό νερό 1 κουταλάκι του γλυκού ιππο-φαές. Το αφήνουμε 7 με 8 λεπτά και στην συνέχεια το σουρώνουμε και το πίνουμε.